گزارش ویژه؛ پشت پرده انتخاب سولسشائر به عنوان سرمربی قطعی منچستریونایتد
تغییرات ساختاری و فرهنگی در منچستریونایتد، دلیل اصلی انتخاب سولسشائر بوده است.
به گزارش وبسایت نود، دگرگونی فرهنگی در باشگاه و بازگرداندن منچستریونایتد به ریشه های اصیل خود، دلیل اصلی انتخاب اوله گونار سولسشائر به عنوان سرمربی قطعی یونایتد بود. رسانه های معتبر انگلیس بعد از انتخاب اوله گونار به عنوان جانشین قطعی مورینیو، در مورد انتخاب او جزییاتی خواندنی را منتشر کردند که با هم مرور می کنیم.
99 روز پس از انتخاب زننده گل قهرمانی یونایتد در فینال 99، به عنوان مربی موقت، سران یونایتد مجاب شدند تا این شغل را به صورت قطعی به او بسپارند. و با قراردادی سه ساله از وی حمایت کنند.
اواسط دسامبر سال قبل، زمانی که نتایج تیم تحت نظر مورینیو هیچ تعریفی نداشت و در عین حال یونایتد از لحاظ روحی و روانی تیمی بیمار به نظر می رسید، گلیزرها و وودوارد تصمیم مهمی گرفتند و در نهایت با مورینیو قطع همکاری کردند و حالا سولسشائر آماده است تا با معرفی به عنوان سرمربی قطعی منچستریونایتد، تیمش را در تابستان به دقت نظاره کند و با تقویت ترکیب تیم، یونایتد را آماده جدال برای قهرمانی کند.
اما مورینیو در حالی در دسامبر از کار برکنار شد که گفته می شود اولین زنگ هشدار برای سران منچستریونایتد در مورد مورینیو، همان پیش فصل در ماه جولای به صدا درآمده بود. سرمربی پرتغالی بعد از بازی دوستانه با لیورپول در میشیگان در ماه جولای که با شکست سنگین تیمش همراه شد، در اعتراض به عدم خرید بازیکنان جدید، صحبتی عجیب را به زبان آورد و عنوان کرد آلکسیس سانچز ستاره شیلیایی تیم از بازی در کنار بازیکنان کنونی تیم لذت نمی برد! همین موضوع زنگ هشداری بود برای سران یونایتد که تصور کنند مورینیو در حال تکرار سندروم فصل سوم خود این بار در الدترافورد است. رفتار مورینیو در طول فصل همین گونه ادامه پیدا کرد تا جایی که جو تیم درون رختکن نیز به هم ریخت و در نهایت 48 ساعت بعد از شکست برابر لیورپول، او از کار برکنار شد.
سولسشائر در شرایطی یک روز بعد از اخراج مورینیو به عنوان سرمربی موقت یونایتد معرفی شد که در ابتدا گلیزرها و وودوارد تصور نمی کردند بتوانند روی او به عنوان یک گزینه قطعی سرمایه گذاری کنند. اما برای اولین بار اواسط ژانویه بود که حضور او در یونایتد برای سران باشگاه، به عنوان یک فرضیه جدی مطرح شد. این اتفاق بعد از برد 1-0 مقابل تاتنهام در ومبلی رقم خورد. پیشرفت تیم در داخل و بهبود اوضاع در خارج از زمین، سران یونایتد را وادار کرد تا برنامه هایشان را برای جذب یک مربی باتجربه و کارنامه دار، به تعویق بیندازند.
اوله گونار ترکیبی بی قرار را از مورینیو گرفت که جو داخل رختکن هم هیچ تعریفی نداشت. بازیکن ستاره ای مثل پل پوگبا، با انتقادهای مورینیو همراه شده بود و جایی در ترکیب تیم نداشت و حتی بحث خروج او مطرح شده بود. در زمان اخراج مورینیو از یونایتد، آنها در رده ششم بودند و یازده امتیاز با جایگاه کسب سهمیه فاصله داشتند. در آن زمان شاید کسی تصورش را نمی کرد، سولسشائر یا هر مربی دیگری بتوانند در ادامه فصل آنقدر خوب نتیجه بگیرند که یونایتد در هفته سی ام، نه تنها شانس کسب سهمیه داشته باشد که سه امتیاز با جایگاه سوم تفاوت داشته باشد.
سولسشائر طی 90 روز حضورش در یونایتد، در هشت مسابقه ابتدایی خود با شیاطین سرخ پیروز شد، او در 19 مسابقه، 14 برد و 2 مساوی را کسب کرد تا نتایج به خوبی نشان دهنده پیشرفت تیم در دوران او باشند. اما اگرچه نتایج در زمان سولسشائر به وضوح پیشرفت قابل ملاحظه ای داشتند ولی تاثیر سرمربی نروژی در پشت صحنه، آن چیزی بود که باعث شد در نهایت وودوارد و گلیزر مجاب شوند این شغل را به وی بدهند. او دگرگونی فرهنگی بزرگی در یونایتد ایجاد کرد. روحیه مثبت به الدترافورد بازگشته بود. هواداران، بازیکنان و اعضای باشگاه را متحد و راضی کرده بود و توانسته بود فوتبال هجومی را دوباره به نمایش بگذارد.
سولسشائر توانسته بود جوی مثبت را در تیم ایجاد کند، درست برخلاف ماه های پایانی حضور مورینیو در الدترافورد که شرایط تیم در داخل و خارج از زمین، آشفته به نظر می رسید. علاوه بر این تغییرات اندک درون زمین بازی نیز، چیزهایی بودند که سران یونایتد را بابت انتخاب سولسشائر به عنوان سرمربی قطعی متقاعد کرد: یونایتد تحت نظر سولسشائر خیلی سریع تغییر سبک پیدا کرد. بازیکنان درون زمین بازی میل بیشتری برای ریسک کردن پیدا کرده بودند و برعکس دوران مورینیو که بیشتر شاهد پاس های در عرض و به کناره ها بودیم، میل بیشتری برای حرکات رو به جلو و پاس رو به جلو در میان بازیکنان دیده می شد. موضوعی که وودوارد را تحت تاثیر قرار داد.
بازگشت دیسیپلین به تیم نیز یکی از فاکتورهای انتخاب سولسشائر بوده است. اوله گونار بعد از حضور در الدترافورد، به بازیکنان تیم دستور داد که پیش از شروع هر بازی و در زمان ورود به ورزشگاه همراه اتوبوس اختصاصی (همچون دوران فرگوسن) لباس رسمی و متحد باشگاه را به تن کنند. همچنین او بازیکنان را وادار کرد برای هوادارانی که منتظرشان میمانند تا امضا بگیرند، امضا بدهند.
همه اینها در کنار هم موجب شد تا سران یونایتد در نهایت قانع شوند که می توانند روی سولسشائر حساب باز کنند و در نتیجه علاقه اولیه به پوچتینو که در ابتدا گزینه نخست باشگاه برای جانشینی قطعی مورینیو بود، ادامه پیدا نکند و باشگاه با او به صورت مستقیم وارد مذاکره نشود. به صورت کلی اگر بخواهیم سه فاکتور اصلی را برای انتخاب سولسشائر به عنوان سرمربی قطعی عنوان کنیم، آن سه معیار این ها هستند: کسب برد، بازی به سبک همیشگی یونایتد (ارائه فوتبالی هجومی) و فرصت دادن به بازیکنان جوان. در شرایطی که مویس، فن خال و مورینیو هیچ یک نتوانستند در هر سه معیار به طور همزمان موفق شوند، اما سولسشائر در هر سه مورد نظر سران باشگاه را جلب کرد تا در نهایت این شغل را به دست آورد.
اما در شرایطی که شاید خیلی ها بیرون از باشگاه از انتخاب سولسشائر انتقاد کنند و همینطور معرفی او به عنوان سرمربی قطعی را در این برهه از فصل اشتباه تلقی کنند، اما در یونایتد سران باشگاه تصور دیگری دارند. خیلی ها اشاره به شرایط دی متیو می کنند و معتقدند یونایتد احتمالاً مرتکب اشتباه چلسی شده است. دی متیو سال 2012 در میانه فصل به عنوان سرمربی موقت چلسی انتخاب شد و در پایان همان فصل توانست چلسی را به قهرمانی در جام حذفی و لیگ قهرمانان برساند ولی چند ماه پس از شروع فصل بعد، از کار برکنار شد. اما سران یونایتد بر این باور هستند شرایط فعلی تیم شبیه به شرایط چلسی نیست و باشگاه در حال حاضر حتی ممکن است به رده پنجم در لیگ برتر برسد، آنها نمای کلی را در نظر گرفته اند و نتایج تیم در این بازه کوتاه، فاکتور کلیدی در انتخاب مربی نبوده است.
در عین حال باشگاه به این دلیل سولسشائر را در این مقطع از فصل به عنوان سرمربی قطعی معرفی کرده است (برخلاف برنامه قبلی که قرار بود در پایان فصل تصمیم گیری شود) تا این مربی نروژی برای تابستان و همینطور جذب بازیکن جدید زمان کافی را داشته باشد. همچنین عنوان شده است که مدیرفنی تا پایان تابستان انتخاب و معرفی خواهد شد تا در کنار سولسشائر و وودوارد کار کند و بالاخره این پست هم به مجموعه مدیریتی باشگاه اضافه شود. اتفاقی که در طی سه سال قبل به دلیل نارضایتی مورینیو، محقق نشده بود.
در نهایت این که منچستریونایتد برای قطعی کردن قرارداد سولسشائر، 500 هزار پوند به مولده پرداخت می کند. مربی نروژِی حدود دو هفته قبل از انتخاب به عنوان مربی موقت یونایتد، قراردادی سه ساله با مولده امضا کرده بود که حالا این قرارداد فاقد اعتبار است. یونایتد برای جذب سولسشائر به صورت قرضی 500 هزار پوند پرداخت کرد و حالا برای قطعی کردن قرارداد او 500 هزار پوند دیگر به این باشگاه نروژی می دهد. در عین حال احتمالاً یونایتد به پاس قدردانی از این باشگاه نروژی، یک بازی دوستانه را با این تیم در تابستان انجام خواهد داد. قرارداد سولسشائر با یونایتد تا سال 2022 اعتبار دارد و او سالیانه 7 میلیون پوند دریافت می کند. کمتر از نیمی از حقوق سالیانه مورینیو.